Vi besöker ett bryggeri

I Tyskland finns enligt uppgift ca 3000 bryggerier. De flesta av dem är lokala små bryggerier som tillverkar den lokala ölen för just den stad vars namn den bär. Vi har smakat några av dem under resan men minns inte riktigt vilken som var godast.

I München finns det sju bryggerier. Det är endast dessa som får servera öl under den årliga festivalen Oktoberfest, som traditionellt äger rum i september (de två sista veckorna) men som på grund av stora besökarantal (och på grund av namnet får man förmoda) nu har förlängts till en vecka in i oktober.

Vi ville se hur man tillverkar ölen och begav oss därför till Paulaner-bryggeriet för ett fabriksbesök. Vi hade ganska höga förväntningar efter att några av oss tidigare besökt Brooklyn Brewery i New York och Anchor Steam i San Franscisco. De kom något på skam när vi placerades i en grupp tillsammans med 40 stycken 13-åringar som var på besök från sin skola för att lära sig hur man gör öl. Kidsen fick dricka läsk till frukost och på grund av den stora gruppen fick vi nöja oss med en öl. Detta att jämföras med Anchor Steam där får man testa hela sortimentet, och turen (och ölen) är helt gratis. Den här turen kostade 8 € per person och då ingick en öl. Dessutom visade det sig att turen bara gavs på tyska. Vi fick en sammanfattning på engelska på 3 meningar per station viskad till oss efter att guiden pratat i 10 minuter på tyska till skolklassen. Ja, ska ni till München och gå på bryggeribesök – besök ett annat bryggeri än Paulaner. Stort men ganska tråkigt.

Här kommer i alla fall en bildkavalkad:

20110730-130231.jpg
Paulaner har en munk som logotyp. Det här är ett ölunderlägg.

20110730-130243.jpg
Frukost intages på bryggeriet klockan 10:12.

20110730-130258.jpg
Kunskapstörstande (!) män i gula besöksvästar.

20110730-130310.jpg
Kevin och Johan smakar på korn (som ska bli kornmalt), och diskuterar engagerat vilken rostning som är godast.

20110730-130319.jpg
Jonas kollar in malten/gröten som kokats upp i stora kar.

20110730-130333.jpg
Jay-Jay håller koll på att rätt mängd jäst tillsätts till malten.

20110730-130345.jpg
Linda övervakar att tryckkokarna gör sitt jobb

20110730-130356.jpg
Jay-Jay lyssnar med stort intresse när den tyska guiden viskar en sammanfattning på engelska.

20110730-130411.jpg
Johan verkar vara släkt med munken som grundade Paulanerbryggeriet

20110730-130423.jpg
Jerry kollar in de lyxiga jäsningscylindrarna

20110730-130435.jpg
Joel är imponerad av den gigantiska hallen för tappning, kapsylering och etikettering.