Cykelsällskapet testar: punktering vs. KAT-metoden

För att ta reda på vilket som är det bästa sättet att slösa tid cyklade Joel, Jonas och Johan lite snabbare än prospects idag. Testsugen som vanligt skaffade Kaj sig en punktering.

20110713-055256.jpg

Eftersom vi andra låg före på vägen missade vi att Kaj och Erik stannat så vi körde på ett tag. När vi upptäckt att vi tappat prospects stannade vi och informerade oss via sms. Under tiden vi väntade instruerade Johan i hur man utövar KAT-metoden.

20110713-175801.jpg
Johan förklarar: KAT står för kontraktion, avslappning, töjning. Då en muskel precis har varit anspänd så blir avslappningen större. Muskeln antas då vara mer töjbar. Egentligen borde metoden heta TKA eftersom den sker i ordningen T, K, A. Man börjar alltså först med att töja statiskt i muskelns ytterläge i 15 sekunder (T), därefter kontrahera (spänna) muskeln i samma ytterläge som man har töjt i med statiskt motstånd i 15 sekunder (K) och till sist avslappning av muskeln i 15 sekunder (A). Detta upprepas minst tre gånger om utan vila. Efter vilan är det lämpligt att upprepa proceduren en till två gånger. När man kontraherar i ytterläget, känner senspolen av att det innebär en stor risk att kontrahera en så stor kraft (pga. av motståndet) och skyddar då muskeln genom självhämning, dvs. genom att låta muskeln slappna av. På så vis kan man nå ett större rörelseutslag än vid vanlig stretching. KAT-metoden är enklast att genomföra två och två, men vid många övningar kan man utföra KAT-metoden genom att utgöra det statiska motståndet själv. KAT-metoden har visat sig vara den mest effektiva rörlighetsträningsmetoden. Negativt med metoden är att den frambringar smärta.

I alla fall… Det gick ganska snabbt att KAT-stretcha så vi hann även fika innan Kaj och Erik dök upp. Vi gissar att fikandet bidrog till att KAT-metoden efter omröstning icke oväntat vann över punktering.

3 svar på ”Cykelsällskapet testar: punktering vs. KAT-metoden

Kommentarer är stängda.