Donauwörth – Dachau

Vi vaknade lite sent efter utgångskvällen i Donauwörth och hann precis ned för att äta frukost innan den städades bort. Nu var det dags för den sista längre sträckan på resan – till Dachau 1,8 mil norr om München.

Vi har under vår resa fått se mycket vackert som vi inte sett förut (djupa skogar med undervegetation, fina små byar etc), men också kunnat konstatera att Tyskland ner till München naturmässigt liknar Skåne väldigt mycket (sädesfält och långa platta sträckor med motvind). I alla fall när man cyklar alltså.

Några av sakerna som skiljer sig finns dock. Här kommer tre saker:

20110724-074936.jpg
1. Pant på krogen. I Donauwörth lade de på en kostnad om två Euro per flaska/glas i baren, som man fick tillbaka om man lämnade in biljetten ovan tillsammans med flaskan/glaset när man druckit upp. Johan vaknade med tre oinlösta biljetter i fickan.


2. Självplockning av blommor utan personal eller övervakning. Stora odlade ytor med snittblommor och solrosor, finns överallt. Om man vill plocka med sig några så lägger man pengar i en burk. Skulle det fungera i Sverige?

20110724-075802.jpg
3. Finns visserligen i Sverige också, men inte som namn på stormarknad med enbart dryckesförsäljning.

I alla fall, en ganska trivsam dag när vi skulle cykla fram till Dachau norr om München. I Aichach stannade vi för att luncha. Men allt vi besökte var stängt. Vi förundras över detta. Nästan allt är stängt varje dag i Tyskland. Och man kan inte äta mat på restauranger efter klockan nio. Och allt allt allt är stängt på söndagar. Hur orkar de planera sina liv utifrån detta. Eller som Jonas sade: ”jag kan inte förstå hur Tyskland kan vara Europas ekonomiska draglok. Allt är ju stängt.”

Till slut fick vi tag på mat. Det var några invandrade italienare som hade öppet. Jag fick min första schnitzel på resan, gjort av rotselleri. Mycket god som ni ser:

20110724-081837.jpg

Vi kom fram till vår destination för dagen klockan halv nio på kvällen och checkade in på vägmotellet Palazzio. Vi inmundigade kvällsmat (på nåder) och tog reda på att Dachau har cirka 42 000 invånare. I staden låg det första nazistiska koncentrationslägret, KZ Dachau, inrättat 1933. Mindre känt än för denna böld i mänsklighetens historia är att de tyska konstnärerna Adolf Hölzel, Arthur Langhammer och Ludwig Dill från 1894 drev en konstskola i Dachau under några år.